Moja rodzina ciągle prosi o to danie z piersi kurczaka. Kto by pomyślał, że robię je 30 minut?
Pierś z kurczaka to mięso idealne do smażenia i pieczenia. W tygodniu zwykle przyrządzam ją na patelni, bo robi się ją raz-dwa. Zazwyczaj łączę ją z warzywami, bo taki zestaw jest nie tylko smaczny i apetyczny, ale też bardzo zdrowy. Doskonale smakuje podany z ryżem lub kaszą.
Jakie warzywa pasują do piersi z kurczaka?
Pierś z kurczaka to mięso o delikatnej strukturze i smaku. Dlatego dobrze komponuje się różnymi warzywami – i tymi bardziej wyrazistymi i łagodniejszymi w smaku. Do piersi z kurczaka z patelni warto więc dorzucić np.: cebulę, paprykę, cukinię, czosnek, por, marchewkę, brokuł, a nawet kapustę. Składniki te można dowolnie łączyć, otrzymując danie pełne smaku i koloru. Brokuł przed wrzuceniem na patelnię warto krótko obgotować. Pozostałe warzywa obędą się bez takiej obróbki.
Jak zrobić pierś z kurczaka smażoną z warzywami?
Przygotowanie piersi z kurczaka z warzywami jest bardzo proste i szybkie. Najwięcej czasu w sumie zajmuje tu pokrojenie składników. Potem trzeba je tylko wrzucić na patelnię w odpowiedniej kolejności i smażyć, aż zmiękną.
Przepis: Pierś z kurczaka z warzywami
Pierś z kurczaka smażona na patelni z warzywami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 3 kolorowe papryki
- 2 ząbki czosnku
- limonka
- świeża kolendra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz, pokrój w paski. Oprósz je solą i pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Papryki umyj, oczyść, pokrój w paski. Czosnek obierz, posiekaj.
- Smażenie warzywNa patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę i zeszklij ją, często mieszając. Dodaj pokrojoną paprykę, przesmaż ją, a potem smaż kilka minut, często mieszając, aż warzywo zmięknie. Warzywa przełóż na talerz.
- Smażenie kurczakaNa tej samej patelni zrumień kurczaka. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj obsmażone warzywa, całość wymieszaj i smaż kilka minut. Danie dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i świeżą kolendrą.
Czym doprawić pierś z kurczaka smażoną z warzywami?
Przyprawienie kurczaka smażonego z warzywami to kwestia indywidualna. Jednak mojej rodzinie najlepiej smakują te składniki doprawione czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Zamiast limonki i kolendry, można sięgnąć po zioła, np. oregano, bazylię, tymianek lub mieszankę ziół prowansalskich. By nadać potrawie orientalnego charakteru, można ją doprawić czosnkiem, imbirem i sosem sojowym.